top of page
Blog Banner for Website Content.png

חרדה בריאותית

מה זה ואיך מטפלים?

חרדה בריאותית, המוכרת גם בשם היפוכונדריה, היא הפרעת חרדה המתבטאת בדאגה אובססיבית ומופרזת לגבי קיומו של מצב רפואי חמור. ההפרעה נחשבת נפוצה למדי, והיא פוגעת באיכות החיים של הסובלים ממנה.

איך מטפלים?

טיפול רגשי

הטיפול נועד כדי לעזור לכם להבין את הגורמים לחרדה שלכם ולפתח דרכי התמודדות יעילות. סוג הטיפול הנפוץ ביותר לטיפול בחרדת בריאותית הוא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), המתמקד בזיהוי דפוסים של מחשבות, רגשות והתנהגויות שתורמים למצוקה נפשית. הטיפול מסייע ללמוד לזהות דפוסים אלו ולהחליף אותם בדפוסים יעילים יותר.

לעיתים בעת הצורך ניתן לשלב גם טיפול תרופתי. טיפול תרופתי נועד להפחית את הסימפטומים הפיזיים והנפשיים של החרדה. התרופות הנפוצות ביותר לטיפול בחרדת בריאותית הן תרופות נוגדות דיכאון וחרדה.

מה אפשר לעשות?

  • הימנע מחיפוש מידע רפואי באינטרנט. מידע רפואי באינטרנט יכול להיות מבלבל ומפחיד, ולכן חשוב להתייעץ עם רופא מומחה במקום לחפש מידע באינטרנט.

  • למדו להכיר את הגוף שלכם. ככל שתדעו יותר על הגוף שלכם, כך תדעו להבדיל בין סימפטומים רגילים לסימפטומים המצריכים בדיקה או טיפול רפואי.

  • היו מודעים לאמונות ולמחשבות שלכם בנוגע לבריאות ובחנו אותן. חרדת בריאותית גורמת לאנשים לחשוב מחשבות שליליות על הבריאות שלהם. חשוב להיות מודעים למחשבות האלה ולהבין שהן לא תמיד נכונות. בדקו אילו מחשבות עולות לכם לאור הגירוי הגופני? האם ניתן לסתור אותן? האם יש מידע שאתם מתעלמים ממנו? (דוגמאות נוספות בחוברת שבסוף המאמר).

  • מצאו דרכים להירגע. פעילות גופנית, מדיטציה, נשימות ודמיון מודרך יכולים לעזור להפחית את רמות החרדה. 

  • מצאו דברים שיעסיקו אתכם. נסו להיות עסוקים בדברים שחשובים לכם וכך תהיו פחות עסוקים בגופכם ובמחשבות המדאיגות. 

  • יצרו הגבלות או חוקים. הגבילו את הבדיקה הגופנית או את המפגש עם הרופאים. למשל, אפשר להחליט ללכת לרופא.ה רק פעם בחודש או להגביל את הבדיקה הגופנית לזמן ולמקום מסוימים.

  • טיפול רגשי. טיפול יכול לעזור לכם להבין את הגורמים לחרדה שלכם ולפתח דרכי התמודדות יעילות.

  • בקשו תמיכה מהסביבה. חשוב לדבר עם מישהו על החרדה שלכם. זה יכול להיות חבר, בן משפחה, או מטפל. 

  • הצטרפו לקהילה מקוונת. ישנן מספר קהילות מקוונות שמספקות תמיכה לאנשים עם חרדת בריאותית. קהילות מקוונות יכולות להיות דרך מצוינת להתחבר לאנשים אחרים ולקבל תמיכה.

אם אתם סובלים מחרדת בריאותית, חשוב לפנות לעזרה מקצועית. טיפול יכול לעזור לכם להפחית את הסימפטומים ולהחזיר את השליטה על חייכם.

עידן 

רשימת מקורות

Creed, F., Henningsen, P., & Fink, P. (Eds.). (2011). Medically unexplained symptoms, somatisation and bodily distress: developing better clinical services. Cambridge University Press.‏

Sauer, K. S., Witthöft, M., & Rief, W. (2023). Somatic Symptom Disorder and Health Anxiety: Assessment and Management. Neurologic Clinics.‏

Taylor, S. (2004). Understanding and treating health anxiety: A cognitive-behavioral approach. Cognitive and Behavioral Practice, 11(1), 112-123.‏

bottom of page