
פחד מהישנות
הסרטן
פחד מהישנות הסרטן הוא פחד או דאגה שקשורים לאפשרות שמחלת הסרטן תחזור או תחמיר באותו איבר או בחלק אחר בגוף. לרוב מדובר בתגובה נורמלית להתמודדות עם מחלת הסרטן, אך היא עלולה להפוך למצב פתולוגי.
מדובר בחוויה סובייקטיבית המושפעת מהאופן שבו אדם תופס את מחלת הסרטן ומעריך את הסכנה הנשקפת לו.
לכל אדם יש ייצוג מנטלי של מחלת הסרטן. ייצוג זה מתעצב על ידי מספר גורמים ביניהם: מידע אודות המחלה, חוויות עבר עם המחלה, הפוטנציאל להירפא ולשלוט במחלה, ותפיסת המחלה כאקוטית או כרונית.
ייצוג מחלת הסרטן עשוי להופיע בעקבות פרשנות של גירויים פנימיים ו/או חיצוניים והוא נוטה להשפיע על תהליכים קוגניטיביים, רגשיים והתנהגותיים.
כך לדוגמה, בקרב חולים ומחלימים מסרטן פעמים רבות כאב גופני נוטה להתפרש ולתפקד כתזכורת למחלה או כמדד לכך שיתכן כי הסרטן חזר. זאת בעיקר כאשר הכאב לא מוכר, חסר הסבר או שהיה הסימפטום שקדם לאבחנת הסרטן.
הפרשנות הניתנת לגירויים (למשל לכאב) עשויה להוביל למחשבות מדאיגות אודות הישנות הסרטן, המובילות לרגשות לא נעימים כמו פחד וחרדה. אלה מעודדים התנהגויות שונות, כגון עוררות יתר לתחושות גופניות, בדיקה גופנית חזרתית וחיפוש אחר מידע מסייע.
מאפיין מרכזי של פחד מהישנות הסרטן הוא עיסוק מחשבתי, הרהורים או מחשבות טורדניות (intrusive thoughts) אודות האפשרות של חזרת מחלת הסרטן.

שכיחות התפועה
מחקרים מצביעים על כך שמרבית החולים והמחלימים ממחלת הסרטן (בממוצע 70%) מדווחים על חוויה של פחד מהישנות הסרטן. כאשר כמחצית מדווחים על עוצמה בינונית עד גבוהה של פחד מהישנות הסרטן.
בנוסף, ממצאים מלמדים כי בני משפחה וקרובים של חולים ומחלימים עלולים לחוות גם הם פחד מהישנות הסרטן ואף ברמות גבוהות יותר מהחולים והמחלימים.
מה אפשר לעשות?
מחקרים שנעשו בתחום מלמדים שטיפול רגשי, ופרט טיפול בקבלה ומחויבות (ACT), נמצא כאפקטיבי עבור פחד מהישנות הסרטן.
טיפול בקבלה ומחויבות (ACT), הוא טיפול פסיכותרפיסטי התנהגותי מוכח מחקרית.
הטיפול מתמקד בקבלת המחשבות והרגשות במקום לנסות להיפטר מהם, ונקיטת פעולות המתאימות לערכי המטופל.
הטיפול עושה שימוש בטכניקות של מיינדפולנס ומסייע למטופלים להיות מודעים למחשבות ולרגשות ללא שיפוטיות, לצד חקירת הערכים האישיים על מנת להגדיר מטרות משמעותיות לפי מה שהכי חשוב למטופל.
במילים אחרות, טיפול זה שואף לעזור לאנשים לפתח גמישות פסיכולוגית על ידי קבלת החוויות הפנימיות שלהם, הבהרת הערכים שלהם ונקיטת פעולות לקידום הדברים שחשובים להם בחייהם.
עידן
רשימת מקורות
Cincidda, C., Pizzoli, S. F. M., & Pravettoni, G. (2022). Remote psychological interventions for fear of Cancer recurrence: scoping review. JMIR cancer, 8(1), e29745.
Johns, S. A., Stutz, P. V., Talib, T. L., Cohee, A. A., Beck‐Coon, K. A., Brown, L. F., ... & Giesler, R. B. (2020). Acceptance and commitment therapy for breast cancer survivors with fear of cancer recurrence: a 3‐arm pilot randomized controlled trial. Cancer, 126(1), 211-218.
Lebel, S., Ozakinci, G., Humphris, G., Mutsaers, B., Thewes, B., Prins, J. B., Dinkel, A., & Butow, P. (2016). From normal response to clinical problem: definition and clinical features of fear of cancer recurrence. Supportive Care in Cancer, 24(8), 3265-3268.
Leventhal, H., Diefenbach, M., & Leventhal, E. A. (1992). Illness cognition: using common sense to understand treatment adherence and affect cognition interactions. Cognitive Therapy and Research, 16(2), 143-163.
Sharpe, L., Turner, J., Fardell, J. E., Thewes, B., Smith, A. B., Gilchrist, J., ... & Butow, P. (2019). Psychological intervention (ConquerFear) for treating fear of cancer recurrence: mediators and moderators of treatment efficacy. Journal of cancer survivorship, 13, 695-702.
Simard, S., Thewes, B., Humphris, G., Dixon, M., Hayden, C., Mireskandari, S., & Ozakinci, G. (2013). Fear of cancer recurrence in adult cancer survivors: a systematic review of quantitative studies. Journal of Cancer Survivorship, 7(3), 300-322.
Vickberg, S. (2003). The Concerns About Recurrence Scale (CARS): a systematic measure of women's fears about the possibility of breast cancer recurrence. Annals of Behavioral Medicine, 25(1), 16-24.