top of page
Blog Banner for Website Content.png

טראומה

ופוסט טראומה

טראומה היא אירוע מסכן חיים או מאיים, פיזית או פסיכולוגית, על האדם או על אחרים משמעותיים לו, ושהיה מלווה בחוויה של חוסר אונים.

דוגמאות לחויות טראומטיות הן מלחמה, מחלה מסכנת חיים, פציעה חמורה, אסון טבע, פגיעה מינית ואף גירושים. 

חווית טראומה (אירוע חד פעמי, אירוע מתמשך או סדרה של אירועים) מעוררות תגובות דחק אקוטית (ASR) ואף עלולה לגרום להפרעות שונות בניהן, הפרעת דחק אקוטית (ASD) והפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), המכונה לרוב פוסט טראומה

ההפרעות יכולות להתפתח בתגובה למקרים שבהם האדם הוא הקורבן, אך גם אם היה עד למצב שבו אדם אחר היה בקורבן. כך לדוגמה גם צפייה בסרטונים במדיה וברשתות החברתיות או אפילו לשמוע סיפורים על מקרים שקרו עלולים לגרום להפרעות אלה. 

תגובת דחק אקוטית (ASR)

תגובה נורמלית לאירוע טראומטי, שיכולה להתבטא באופן רגשי (כמו פחד, עצב, דאגה, חוסר אונים), גופני (כאבים, חוסר תיאבון, בחילות, חוסר תפקוד מיני), קוגניטיבי (מחשבות מטרידות, חוסר יכולת להתרכז) או התנהגותי (הימנעות ובריחה לחומרים ממכרים), ולהימשך שעות עד ימים לאחר סיום האירוע.

 

בדרך כלל נפתרת ללא שום צורך בהתערבות ואנשים רבים לא יפתחו את ההפרעות הבאות. 

הפרעת דחק אקוטית (ASD)

הפרעה שבאה לידי ביטוי בתסמינים חודרניים (כמו פלאשבקים, סיוטים וזיכרונות לא רצויים), מצב רוח שלילי (כמו חוסר יכולת משמעותי לחוות רגשות חיוביים), דיסוציאציה/ניתוק (חוסר יכולת לזכור חלקים משמעותיים מהאירוע, שינוי בתחושת המציאות), הימנעות (מאמץ להימנע ממחשבות או רגשות שקשורים לאירוע) ועוררות יתר (הפרעות בשינה, התפרצויות זעם, קושי בריכוז, דריכות יתר) שנמשכים בין 3 ימים לחודש לאחר האירוע הטראומטי (התסמינים לרוב מתחילים מיד לאחר האירוע אך נמשכים לפחות שלושה ימים ועד חודש).

אם התסמינים ממשיכים יותר מחודש לאחר האירוע הטראומטי, יתכן כי האבחון ישתנה להפרעת דחק פוסט טראומטית. 

הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD)

מה שמכונה בשפה היומיומית פוסט טראומה.

הפרעה שמתבטאת בתסמינים שגורמים למצוקה משמעותית או לליקוי תפקודי בתחום החברתי, תעסוקתי או אחר משמעותי, ונמשכים לפחות חודש. 

התסמינים יכולים לכלול תסמינים חודרניים (כמו פלאשבקים, סיוטים וזיכרונות לא רצויים), הימנעות מתמשכת מגירויים שקשורים לאירוע הטראומטי (מחשבות, רגשות, מקומות, אנשים), שינוי שלילי בתחום הקוגניטיבי ובמצב הרוח (חוסר יכולת לזכור חלקים משמעותיים מהאירוע, עיוותי חשיבה ביחס לסיבה והתוצאה של הטראומה המובילים להאשמה עצמית, מצב רוח שלילי מתמשך, חוסר יכולת לחוות רגשות חיוביים, ירידה משמעותית בעניין או בהשתתפות בפעילויות משמעותיות, תחושת ניכור או ניתוק מאחרים), עוררות ותגובתיות מוגברת (רגשנות והתפרצויות זעם, חוסר זהירות, דריכות יתר, קושי בריכוז והפרעות בשינה).

עידן 

תגובת דחק אקוטית
(ASR)

הפרעת דחק אקוטית
(ASD)

הפרעת דחק פוסט טראומטית
(PTSD)

חודש ומעלה לאחר האירוע

שלושה ימים עד חודש לאחר האירוע

במהלך האירוע ועד לחודש לאחריו

לאתר.png

חודש ימים

רשימת מקורות

American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders. 2013:Vol. 5th Edition.

Matson, L. M., Adler, A. B., Quartana, P. J., Thomas, C. L., & Lowery-Gionta, E. G. (2022). Management of acute stress reactions in the military: a stepped care approach. Current Psychiatry Reports, 24(12), 799-808.‏

bottom of page